Home Index Search Links Over LF
  Nieuws   Archieven   Bedrijven   Tips  

LinuxFocus: Mei 1998

[Mei 1998 Cover]

3D Modelers Draaien Onder Linux

In dit nummer bestudeert LinuxFocus enkele 3D modelers die beschikbaar zijn voor de Linux gebruiker. In tegenstelling tot OpenGL en POVRAY, is het hoofddoel van 3D modelers om driedimensionale objecten te ontwerpen, soms zeer gedetailleerd, met ingewikkelde vormen en textures.

De cover is de artistieke creatie van Armando Sepulveda

[ Editoriaal | Op zoek naar Testlezers | Inhoud | ]

Er is veel gebeurd sinds ons vorig nummer (Maart 1998). Dank zij de hulp van talloze vrijwilligers en de genereuze sponsoring van twee Spaanse ISPs (Nova en CTV),hebben we nu ons eigen domein linuxfocus.org, twee servers (www.linuxfocus.org, www.es.linuxfocus.org), accounts en gratis internettoegang. We kunnen de mensen die meegeholpen hebben aan de geboorte van ons magazine niet genoeg bedanken. Veel nieuwe groepen van over de gehele wereld zijn geïnteresseerd om LinuxFocus te vervoegen; we verwelkomen de enthousiaste Deense, Duitse en Turkse groepen. De Franse lezers kunnen al bijna 80% van de artikels in hun moedertaal lezen. De nieuwkomers werken hard om de oudere groepen bij te benen, en we hopen dat in de nabije toekomst alle groepen op dezelfde snelheid zullen werken.

LinuxFocus kondigt trots aan dat we vanaf nu niet alleen artikels aanvaarden in het Engels en Spaans, maar ook in het Duits, Frans, Turks en eender welke andere taal die we ondersteunen. De artikels van deze maand zijn geschreven in verschillende talen. Dat betekent dat er veel vertaalwerk is geweest opdat ze door iedereen zouden kunnen gelezen worden. We streven ernaar om de kwaliteit van de vertalingen te verbeteren met elk nummer, maar hou er rekening mee dat we allemaal vrijwilligers zijn en nieuwelingen in de magazine-wereld; we leren dus zelf al doende bij. U kan helpen door ons verbeteringen te sturen, of door uw hulp aan te bieden voor vertalingen of test-lezen van artikels. Alle hulp is welkom.

Met elk LF nummer worden we ons meer en meer bewust van de hoeveelheid informatie die beschikbaar is op het web. Veel websites houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes en geruchten. Het is duidelijk dat er veel te veel oppervlakkige en gefragmenteerde informatie is op het web, waardoor nieuwsgierige lezers het hele web moeten afzoeken om net die informatie te vinden die ze nodig hebben. Onze aanpak is om diepgaande informatie, zowel voor beginners als voor gevorderden, op één plaats aan te bieden. Tot nu toe hebben we ons vooral geconcentreerd op graphics en het programmeren ervan. Maar hoe langer hoe meer verkennen we ook andere gebieden. Deze maand hebben we twee nieuwe interessante series: Real-Time Linux (een OS serie) en SQL programming (database). Er zijn ook enkele interessante initiatieven gaande in de Spaanse mailing list. We zijn aan het spelen met het idee van een kursus C programmeren, gebracht door zowel professionele C programmeurs, studenten en nieuwsgierige jonge mensen. Met dit initiatief hopen we het internet te gebruiken op een originele manier, en willen we nog een grotere nadruk leggen op diepgaande opleiding door studenten en leraren samen te brengen. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar we hopen dit en gelijkaardige initiatieven in de toekomst te brengen.


Boodschap van de Redacteurs: Ons magazine wordt steeds technischer en uitgebreider. Daarom hebben we een strengere testprocedure nodig. Dit is een onmisbare stap om de kwaliteit en accuraatheid van onze artikels te verbeteren, en daarmee de informatie aan onze lezers. We zijn actief op zoek naar naar potentiële testlezers voor LinuxFocus, als je één of twee uurtjes per maand vrij hebt, een expert bent op een bepaald gebied van Linux en deel wil uitmaken van onze lijst van testlezers, schrijf dan naar mij (Miguel Angel Sepulveda).

Inhoud

  3D Modelers in Focus

 • MindsEye: 3D Modeling door Martin van Velsen
  Ongeveer twee jaar al bestaat het project MindsEye. Dit project wil een Modeling/Rendering/Animatie pakket maken voor Linux/Unix dat zich kan meten met grote programma's zoals 3D Studio Max of LightWave. Tot nu toe is de ontwikkeling, na een ruwe start, uitstekend verlopen. Een deel van het implementatie ontwerp en opbouw is vrij uniek voor modeling programma's.

 • RenderMan door Carlos Calzada Grau
  Engelse versie. Help ons!
  Wie heeft er nog nooit gehoord van Pixar? Wie heeft "Toy Story" niet gezien? Pixar ontwikkelde RenderMan, een rendering interface standaard. RenderMan laat modelers toe om te beschrijven wat er gerenderd moet worden, maar niet welke methode daarvoor gebruikt moet worden. Daarmee is het modeleren onhafhankelijk van het renderen. Leer meer over dit fantastische gereedschap.

 • Hardware & Software Bespreking

 • Microsoft Windows NT Server 4.0 versus UNIX door John Kirch
  Het doel van dit artikel is om zakelijke managers te voorzien van de informatie die ze nodig hebben om intelligente aankoop-beslissingen te maken op het gebied van server hardware en software. Deze informatie is gebaseerd op de ervaring van door de wol geverfde MIS professionals.

 • De Kernel Hoek

 • Real-Time Linux door Ismael Ripoll
  De auteur geeft ons een inzicht in de wereld van real-time besturingssystemen. Dit artikel is geschreven voor een doorsnee publiek; het is niet enkel voor computerwetenschappers. Vooral Linux-gebruikers die hun systeem willen gebruiken om externe apparaten te besturen zullen deze nieuwe serie over Real-time Linux appreciëren.

 • Een (Eenigszins Bruikbare) Linux-versie maken door Mooneer Salem
  Heeft u wel eens op een site gezien dat een Linux-versie werd aangeprijsd die op een of twee diskettes past? Vaak zijn er maar weinig programma's in een dergelijke versie inbegrepen of geven ze geen of beperkte toegang tot bepaalde features. Dit artikel laat zien hoe u zelf een boot/root diskette kan maken waar bijna alles opstaat wat u nodig heeft.

 • Software Ontwikkeling

 • De PostScript programmeertaal door Emre Demiralp
  Dit is de eerste in een reeks artikelen over PostScript. Het hoofddoel is niet om elk technisch detail van de taal uit te leggen, maar om genoeg uit te leggen om PostScript te leren kennen als een interessante en aangename manier om met documenten om te gaan.

 • GLUT: Menu's Gebruiken door Miguel Angel Sepulveda
  Onze GL Utility Toolkit serie gaat veder met de bespreking van de windows menu programmeer-interface door middel van een simpel voorbeeld. GLUT menu's geven de gebruiker de mogelijkheid om duidelijke, compacte en overdraagbare GUIs (graphical user interfaces) te schrijven voor OpenGL applicaties.

 • OpenGL: de 3D Scene door Miguel Angel Sepulveda
  Engelse versie. Help ons!
  Verken de wereld van het 3D renderen met OpenGL; de auteur geeft een eerste voorbeeld van 3D animatie. De richtlijnen in deze aflevering vallen in twee categorieën: 3D geometrische transformaties en matrix projectie bewerkingen.

 • Introductie tot SQL. PostgreSQL installeren. door Manuel Soriano
  Dit is het eerte artikel in een driedelige SQL cursus voor onervaren database ontwikkelaars. Het eerste deel behandelt de algemene eigenschappen van SQL en de installatie van PostgreSQL (een vrij te verspreiden database server.)

 • De Grafische Hoek

 • POVRAY: Grondbeginselen door Antonio Castro
  Engelse versie. Help ons!
  In het tweede POVRAY artikel behandelen we enkele basisbegrippen en beginnen we met de beschrijving van de belangrijkste elementen van deze taal.

 • Tekst Schrijven met PhotoShop door Juan Manuel Sepulveda
 • Teksten maken met Gimp door Phil Ross
  De graphics hoek gaat door met de bespreking en vergelijking van twee goede beeldbewerkingspaketten: Photoshop en Gimp. Deze maand hebben onze auteurs het over het maken van text banners. Enkele veelgebruikte technieken voor speciale effecten zijn van toepassing op beide programma's. Merkwaardig genoeg, zijn de tekst-bewerkingscapaciteiten van Gimp evenwaardig aan die van Adobe Photoshop, een commercieel product.

 • Systeem Administratie

 • Introductie tot DNS door Andreas J Gundacker
  Dit artikel is geschreven voor al wie geïnteresseerd is in wereldwijde computer-netwerken zoals internet en het WorldWideWeb. Je hebt je misschien al afgevraagd wat er achter de schermen gebeurt in Netscape als je een URL hebt ingegeven. Dit artikel helpt je het name-lookup proces te begrijpen.

 • Xdm, de beeldschermbeheerder door Joel McCarty
  De X Display Manager draait als een daemon op een host machine en beheert meerdere X schermen (op afstand of lokaal). Hij geeft daarbij eenvoudig gebruikers-management analoog aan init(8), getty(1) en login(1) op tekst-gebaseerde terminals.
 • Applicaties onder Linux

 • De StarOffice Suite - Deel I: StarOffice voor Linux door Ismael Ripoll
  Dit artikel geeft een goed beeld van de applicaties in de StarOffice 4.0 suite. De auteur test een programma voor het maken van presentaties (iets vergelijkbaars als Microsoft's PowerPoint.)


Steun LF!
Voeg dit icoon toe aan je webpage om je steun aan LinuxFocus en aan het idee van een gratis meertalig magazine voor de Linux gemeenschap te betuigen.
© 1998 LinuxFocus
Deze website wordt onderhouden door Miguel A Sepulveda.