[LinuxFocus-icon]
<--  | Home  | Map  | Index  | Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Turkce  

[Georges
Tarbouriech]
door Georges Tarbouriech
<gt(at)linuxfocus.org>

Over de auteur:

Georges is reeds lang een Unix gebruiker. GNUstep is een van zijn favoriete softwareprojecten.Vertaald naar het Nederlands door:
Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

Inhoud:

 

Een rondleiding langs GNUstep's kleine toepassingen

[illustratie]

Kort:

Daar GNUstep een framework is, levert het ons erg aardige ontwikkelingstools op. Een aantal vrij grote applicaties is beschikbaar. Echter, er zijn ook vele kleine applicaties die bruikbaar zijn. Dit is een erg korte bespreking van een aantal hiervan.


_________________ _________________ _________________

 

Een verzameling applicaties

Gelukkig komen er steeds meer GNUstep applicaties beschikbaar. De meeste hiervan zijn vrij "jong", maar werken wel... en worden beter, met het uitbreiden van GNUstep. Omdat er veel meer zijn dan men vaak denkt, zullen we niet in staat zijn ze allemaal te bespreken. Uiteraard is de keus nogal willekeurig, maar dat betekent niet dat de niet-genoemde applicaties niet interessant zijn. Mijn excuses aan de ontwikkelaars van de applicaties die niet ter sprake komen in dit artikel. Tenslotte, deze applicaties vereisen natuurlijk dat GNUstep draait op jouw systeem. De tests zijn gedaan met de laatste stabiele versies, gnustep-base en gnustep-make 1.6.0 en gnustep-back en gnustep-gui 0.8.5. Deze zijn te vinden op http://www.gnustep.org.
Al deze applicaties zijn gecompileerd en geïnstalleerd met make en make intall (of gmake onder FreeBSD, bijvoorbeeld). Je kunt ze uitvoeren met het GNUstep openapp commando, of, als je WindowMaker hebt, door op het bijbehorende dock icoon te klikken na deze er naartoe te hebben gesleept.
Tenslotte, de versienummers komen overeen met degene die gebruikt zijn voor het testen. Als je dit artikel leest, kunnen een aantal veranderd zijn.

 

Affiche.app

Zoals het README bestand zegt, Affiche is een kleine applicatie die het mogelijk maakt om aantekeningen op je bureaublad te plaatsen. Voor diegenen onder ons die bekend zijn met Mac OS X, het is een beetje als de "Stickies" applicatie. Laten we zeggen dat het het equivalent is van een "Post-it", zonder de lijm.
Affiche is het werk van Ludovic Marcotte, de auteur van GNUMail.app en is te downloaden op http://www.collaboration-world.com/affiche/. De huidige versie is 0.6.
Het gebruik ervan ligt voor de hand, dus is hier een screenshot van hoe het er uit ziet:

Affiche


Zoals je kunt zien, kunnen de kleuren en lettertypes van de "stickers" veranderd worden. De standaardvoorkeuren kunnen ook worden gedefiniëerd. Verder valt er weinig over te zeggen: het screenshot legt zichzelf uit.

 

Burn.app

Zoals de naam reeds aangeeft, is dit een applicatie voor het branden van CD's. Burn.app is het werk van Andreas Heppel, en is te vinden op http://www.sourceforge.net/projects/gsburn. (gsburn is de naam van de eerdere versies). De geteste versie is 0.3.0.1.
Om Burn.app te gebruiken heb je ook CDPlayer.app nodig, daar zijn AudioCD.bundle de inhoudsopgave (TOC) van audio CD's uitleest. Versie 0.3.0 is te downloaden van dezelfde plaats als Burn.app.
Ook heb je Cddb.bundle nodig, ook beschikbaar vanaf dezelfde gsburn website op sourceforge.
Tenslotte heb je nog cdrecord, cdparanoia en cdrdao nodig.
Deze dienen voor Burn.app en vrienden geïnstalleerd te worden.
Vervolgens kun je de applicatie starten via de opdrachtregel of zijn icoon.
Zo ziet het eruit:

Burn


Dit screenshot is echter lelijk. Waarom? Ik heb geen SCSI CD brander :-( Aansluitend, om veel betere screenshots te zien, ga naar http://www.sourceforge.net/projects/gsburn
Hoe dan ook, weer een aardige applicatie.

 

CodeEditor.app

Raad eens? Inderdaad, het is een code editor. Maar een bijzonder kleine, met enkele aardige features. De huidige versie is 0.4.0 en is het werk van Yen-Ju Chen die het overnam van Björn Giesler, de originele auteur. Het is te vinden op http://savannah.nongnu.org/projects/codeeditor
Om deze versie te compileren, heb je ook de pcre library nodig. Een link is beschikbaar op de webpagina van het project.
CodeEditor levert syntax highlighting. Een originele en handige feature is de mogelijkheid om tabs te gebruiken. Dit stelt je in staat om verschillende broncodes in hetzelfde scherm te plaatsen (bijvoorbeeld de *.m en *.h bestanden). Met de toolbar kun je zoeken door de code of naar een bepaalde regel springen. Uiteraard is er ook een "zoek en vervang" knop te vinden in het toolsmenu met ondersteuning voor reguliere expressies.
Andere features zijn beschikbaar, zoals scripting bijvoorbeeld. Hier is overigens ook StepTalk nodig.
Hier is een screenshot van deze handige tool:

Burn

 

EasyDiff.app

Iedereen weet dat het diff commando bedoeld is om verschillen tussen twee bestanden te vinden. EasyDiff is een grafische variant van dit commando.
EasyDiff is te vinden op http://www.collaboration-world.com/easydiff/ en is het werk van Pierre-Yves Rivaille. De versie die voor deze test is gebruikt is 0.3.0.
Behalve het vergelijken van bestanden, kan EasyDiff ze ook samenvoegen of de verschillen opslaan als een patch.
Het screenshot zegt alles:

EasyDiff

 

FreeTar.app

Deze applicatie is een grafisch tar commando. De nieuwste versie is 0.9 en ondersteunt bzip2. Het is de GNUstep port van Mac OS X FreeTar en is het werk van Fabien Vallon. Het is te downloaden op http://www.gnustep-apps.org/fabien/FreeTar/.
FreeTar werkt verborgen (dat wil zeggen, het levert geen venster). Om een menu weer te geven dien je te rechts-klikken op zijn icoon (ofwel in de clip of in het dock als je Window Maker gebruikt). Dit menu kan gebruikt worden om de te archiveren bestand(en) te selecteren.
Op dezelfde manier kun je het Preference (voorkeuren) paneel weergeven om de parameters op te geven die je wilt gebruiken.
Het "light" screenshot:

FreeTar

 

GSPdf.app

Zoals de naam zegt, GSPdf is een pdf viewer. Uiteraard kan het ook ps bestanden weergeven, daar het werkt als een front-end voor Ghostscript (het is ook getest met Ghostscript 7.05).
GSPdf is het werk van Enrico Sersale, de GWorkspace auteur. De applicatie kan gedownload worden van http://www.gnustep.it/enrico/gspdf/
GSPdf zit nog maar aan versie 0.1, maar werkt goed.
Hier is het screenshot:

GSPdf

 

HelpViewer.app

 Alweer zegt de naam alles al. NeXTstep kwam met het beste online helpsysteem ooit. Ik snap nog steeds niet waarom Apple deze verving door "Apple Help" in Mac OS X. Geen punt! HelpViewer is een kloon van de NeXT HelpViewer. De huidige versie is 0.3.0 en is het werk van Nicolas Roard. Nicolas is ook de auteur van Waiho, voorheen bekend als GSFtp, een GNUstep FTP client. HelpViewer is te downloaden van http://www.roard.com/helpviewer/
HelpViewer gebruikt eenvoudige XML tags en je kunt zoveel "boeken" maken als je wilt. Een boek is een directory waarin je de verschillende componenten van de online help plaatst: XML bestanden, afbeeldingen, etc. Deze directory dient een helpextensie te hebben. Als je Window Maker gebruikt, kun je een menu item toevoegen om deze help te starten. Ten slotte, deze applicatie werkt ook onder Mac OS X.
Hier is een screenshot van de Window Maker guided tour (begeleide tocht), begonnen bij het applicatiemenu:

HelpViewer

 

ImageViewer.app

Verbazingwekkend genoeg staat deze applicatie het toe om afbeeldingen weer te geven ;-)
ImageViewer is het werk van Philippe C.D Robert (met de bijdrage van Pierre-Yves Rivaille en Rob Burns). De versie die voor deze test is gebruikt is 0.6.1. Philippe is de auteur van verschillende GNUstep applicaties, waaronder het fantastische ProjectCenter. ImageViewer is te downloaden van http://www.nice.ch/~phip/softcorner.html
ImageViewer is in staat om de meeste bekende afbeeldingsformaten weer te geven, zoals jpeg, tiff, gif, png, xpm.
Hier is hoe het eruit ziet (de afbeelding in het screenshot komt van NeXTstep):

ImageViewer

 

Ink.app

Ink is een eenvoudige tekstverwerker. Het is onderdeel van de GNUstep voorbeelden, beschikbaar voor download op de GNUstep website. Ink is het werk van Fred Kiefer en de geteste versie is 0.1.
Ink is een RTF (Rich Text Format) editor die, uiteraard, ook overweg kan met pure tekst. De meeste features die je van een dergelijke tool (manipulatie van tekst, lettertypen, kleuren, etc) kan verwachten zijn aanwezig. Ook is het mogelijk om afbeeldingen of iconen op te nemen in je documenten.
De tekst in het screenshot komt van de Mac OS X ontwikkelingsvoorbeelden:

Ink

 

Toolbox.app

Toolbox is... een collectie tools. Het is het werk van Yen-Ju Chen met de hulp van vele andere GNUstep ontwikkelaars, aangaande de tools (GNUstep is een familie). Je kunt deze applicatie downloaden van http://savannah.nongnu.org/projects/toolbox
Toolbox levert je een rekenmachine, een property list viewer, een commando monitor, een calender, een Internet vinder, een news lezer (min of meer) en een voorkeursviewer. Een kleine online help is ook beschikbaar. Een info paneel bestaat voor iedere tool waarin je de naam van elke bijdrager kunt vinden.
Hier is het screenshot:

Toolbox

 

ToyViewer.app

ToyViewer is een nogal oude applicatie die eerst werd ontwikkeld voor NeXTstep en later voor OpenStep en Mac OS X door ogihara. Het is een programma voor het manipuleren van afbeeldingen. Dit is de GNUstep port door Fabien Vallon en zit op versie 0.3. Deze kan gedownload worden op http://gnustep-apps.org/fabien/Toyviewer_Port/
Met ToyViewer kun je afbeeldingen weergeven, bewerken en converteren in veel verschillende formaten. Het biedt echt veel features: deze staan gedetailleerd op de downloadpagina. Een handleiding is ook beschikbaar als een link naar de website van de originele auteur.
Helaas kan dit eenvoudige screenshot niet alle features weergeven (alweer komt de afbeelding van NeXTstep):

ToyViewer

 

Vele anderen...

Nogmaals, dit is een erg kort overzicht van een paar "kleine" applicaties. Uiteraard zijn er veel meer te vinden. De meeste bovengenoemde auteurs werken aan meerdere projecten en helpen mee aan het werk van andere GNUstep auteurs. Zoals reeds gezegd, GNUstep is een familie en sommige websites maken er ook onderdeel van uit. De GNUstep website is natuurlijk de eerste plaats om te bezoeken als je meer wilt weten over het project. Maar ook andere sites leveren veel informatie: applicaties, tutorials, nieuws. Onder meer Wiki, gnustep.de, gnustep.it, gnustep.us. Zie ook de sectie referenties aan het eind van mijn Maart 2003 artikel
Belangrijk is het feit dat de keus van applicaties in dit artikel willekeurig was. Dit heeft niks te doen met kwaliteit: vele niet genoemde programma's zijn net zo "goed" als degene die hier wel genoemd werden. Hetzelfde geldt voor de ontwikkelaars. Nogmaals mijn excuses aan hen. Het doel van dit artikel was om te laten zien dat er veel verschillende GNUstep applicaties beschikbaar zijn. Dit is het resultaat van de fantastische API die geleverd wordt door GNUstep. Zolang je GNUstep nog niet getest hebt, kun je je niet voorstellen hoe geavanceerd het is. Het is een "paradijs" voor ontwikkelaars en de beschikbare ontwikkelingstools maken het zelfs nog beter.
Je zult merken dat veel van de beschikbare applicaties vrij "jong" zijn, ze zitten vaak op versie 0.1 of 0.2 maar ze werken. De versienummers betekenen niet dat ze "onbruikbaar" zijn, maar alleen dat sommige features nog ontbreken of nog verbeterd kunnen worden. Ten slotte, deze applicaties kunnen eenvoudig geport worden naar Mac OS X en de meeste draaien al in beide omgevingen. In andere woorden, GNUstep staat het toe om applicaties te schrijven die beschikbaar zijn voor de meeste besturingssystemen, of het nu Unix-achtigen zijn, of niet. Dat betekent dat je een aantal zelfs onder Windows kunt draaien (kan een beetje tricky zijn). Goed beschouwd is GNUstep universeel ;-)
Probeer het eens, je zult niet teleurgesteld worden.

 

Het laatste "stuk !"

Off-topic: dit is mijn laatste artikel en het einde van mijn kleine bijdrage aan free software in het algemeen. Dit is niet de juiste plaats om uit te leggen waarom ik met "pensioen" ga, maar in het kort komt het hier op neer: ik zit vol. Ik ben het niet eens met de "evolutie" van free software. Het klonen van Windows lijkt de regel te worden en hier doe ik niet aan mee. De "grote kanonnen" als IBM, Sun, etc, hebben hun handen (en hun geld) op Linux geplaatst en ik ben het niet met hen eens. Sommige mensen proberen free software als een nieuw "bedrijfsmodel" neer te zetten, en hier ben ik het niet mee eens. Sommige "grote" Linux distributeurs, als RedHat bijvoorbeeld, gedragen zich als Microsoft, en hier ben ik het niet mee eens. En de lijst is nog veel langer... Dit alles leidt tot een perversie van free software (min of meer).
Gelukkig zijn er nog (op het moment tenminste) projecten die de initiële "geest" volgen. GNUstep is een ervan. Zo zijn de meeste van de free beveiligingsprojecten, de BSD systemen familie en een paar andere.
Uiteraard, dit is alleen mijn mening en iedereen kan er anders over denken.
De tijd met het LinuxFocus team is een geweldige ervaring geweest. De personen die dit tijdschrift "maken" zijn erg aardige mensen en doen fantastisch werk. De lezers vergeten misschien de hoeveelheid werk die er bij komt kijken om een meertalig tijdschrift te onderhouden, met alleen een paar vrijwilligers. Maar dit is niet het punt. LinuxFocus is een van de beste voorbeelden van het delen van kennis, en als er één ding is om in gedachten te houden, is het dit. Verder, LinuxFocus is vrij (free) in iedere zin van het woord. Er zijn geen sponsors, geen advertenties, niets. Dat is, LinuxFocus wordt niet "verkocht" en dit garandeert vrijheid van meningsuiting.
Met dank aan Miguel Angel Sepulveda voor het starten van zo'n tijdschrift. Dank aan Guido Socher voor het overnemen en het houden van zulk een hoge standaard. En dank aan alle leden van het team en natuurlijk de velen die hebben bijgedragen.
Ondanks mijn "pensioen", zal ik LinuxFocus blijven lezen, en ik hoop dat jullie dit ook zullen doen.
Ten slotte, zal ik vertellen wat ik echt denk: Ik geloof niet dat we leven in een fantastische tijd!
Tot ziens... in een ander leven ;-)

 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

<--, Terug naar de titelpagina van dit nummer

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Georges Tarbouriech, FDL
LinuxFocus.org
Vertaling info:
en --> -- : Georges Tarbouriech <gt(at)linuxfocus.org>
en --> nl: Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

2004-03-03, generated by lfparser version 2.43