[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit document is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Portugues  Russian  Turkce  Korean  Arabic  

convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Photo of the Authors]
door Erdal Mutlu, Ceyhun Elmas
<erdal(at)be.itu.edu.tr, ceyhun.elmas(at)linuxfocus.org>

Over de auteur:

Erdal werkt als research assistent en als Linux systeem-, netwerk- en webbeheerder bij het informatica instituut van de Technische Universiteit van Istanbul. Hij gebruikt Linux sinds 1992 en is sindsdien een fan van Linux. Op dit moment werkt hij aan zijn afstudeerscriptie die gaat over een op internet gebaseerd onderwijs systeem dat gebruik maakt van de Java programmeertaal. Hij ondersteunt LinuxFocus met vertalingen en systeemzaken.

Ceyhun is wiskundig ingenieur en werkt bij de Ford Motor Company Turkije als Unix systeembeheerder. Hij is een van de Turkse LinuxFocus redacteuren. Verder werkt hij aan de simulatie en animatie van waterstof atomen met behulp van BMRT (blue moon rendering tools, zie de paragraaf referenties) aan het informatica instituut van de Universiteit van Instanbul. Hij wil meer tijd besteden aan klassieke gitaar spelen en reizen naar de mooiste natuurlijke en historische plaatsen in Turkije. Hij heeft echter zelfs geen vrije tijd om een vriendin te vinden :))))



Vertaald naar het Nederlands door:
Rob Huls <rob(at)armitage.myweb.nl>

Inhoud:

 

Introductie in BORG

[Illustration]

Kort:

Als je duizender frames moet renderen en geen krachtig grafisch werkstation hebt, maar wel een heleboel PC's, dan verandert BORG deze PC's in een renderfarm.

 

Wat is BORG (BMRT Ordinary Rendering GUI) ?

BORG is geschreven in Java. Borg is een grafische user interface voor BMRT, maar het is niet alleen een GUI. Het programma verdeelt het renderwerk over verschillende computers waar BMRT gebruikt wordt om de frames te renderen. Na het renderen verzameld BORG alle gegevens op een plaats.

 

Waarom hebben we BORG nodig?

Sinds het begin van het gebruik van computers in het animatieproces zijn er vele ontwikkelingen geweest in de software en hardware systemen. Tegenwoordig is het moeilijk het onderscheid te maken tussen de echte wereld om ons heen en het werk dat gedaan wordt met computeranimaties. Er worden films volledig met de computer gemaakt. Zowel wetenschappers als artiesten gebruiken computer animaties op een effectieve manier. De voordelen van computeranimaties worden op vele plaatsen benut, zoals in auto crash testen, hersenchirurgie, ruimtevaartonderzoek, onderwijs en ga zo maar door.

Ondanks deze ontwikkelingen zijn er nog steeds grote en dure systemen nodig voor het renderen en de tijd die het voltooien van de taak in beslag neemt is aanzienlijk. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste moeten de resultaten steeds fotorealistischer zijn. Daarom worden technieken als ray-tracing gebruikt die meer computerkracht en tijd vergen. Ten tweede moeten er minstens 25 frames per seconde worden gemaakt opdat het menselijk oog een vloeiende beweging ziet.

 

Hoe installeer je BORG?

Je kunt BORG gratis downloaden van http://www.project-borg.org. Op het moment van schrijven is de nieuwste versie van BORG 0.2.90 en dus hebben we deze versie gebruikt. Het bestand dat opgehaald moet worden heeft een grootte van ongeveer 1 MB. Het commando tar xvfz borg0.2.90_install.tar.gz kan gebruikt worden om de bestanden uit de pakken. Daarna krijg je de volgende bestanden en directories:

borg_install/
borg_install/bin/
borg_install/bin/install.jar
borg_install/sm/
borg_install/sm/borg.jar
borg_install/sm/credits.jpg
borg_install/sm/startup.jpg
borg_install/sm/topimage.jpg
borg_install/sm/english.borg.lang
borg_install/sm/german.borg.lang
borg_install/sm/borg.bat
borg_install/bserver/
borg_install/bserver/bserver.jar
borg_install/bserver/bserver.bat
borg_install/doc/
borg_install/doc/doc.zip
borg_install/icons/
borg_install/icons/BorgServer.xpm
borg_install/icons/BorgServerManager.xpm
borg_install/CHANGES
borg_install/CHANGES.GERMAN
borg_install/FEATURELIST
borg_install/README
borg_install/Win32.txt
borg_install/chmode.sh
borg_install/install_for_jre1.1.x/
borg_install/install_for_jre1.1.x/install.bat
borg_install/install_for_jre1.1.x/install.sh
borg_install/install_for_jre1.1.x/install.x11
borg_install/install_for_jre1.2.x/
borg_install/install_for_jre1.2.x/install.bat
borg_install/install_for_jre1.2.x/install.sh
borg_install/install_for_jre1.2.x/install.x11
borg_install/license.borg.txt

Om BORG te kunnen gebruiken moet je een versie van de Java runtime of ontwikkel omgeving geinstalleerd hebben. Afhankelijk van de versie van je Java omgeving zijn er twee directories: borg_install/install_for_jre1.1.xi and borg_install/install_for_jre1.2.x. Elk bevat drie installatie bestanden install.bat voor Window$ systemen, install.sh en install.x11 voor UNIX systemen. De install.sh voor UNIX/Linux systemen wordt gebruikt om BORG te installeren vanaf de prompt en install.x11 wordt gebruikt om in een X-window omgeving te installeren.

We hebben BORG op meer dan 70 PC's in ons computerlab geinstalleerd. Het is niet zinvol om de software op zoveel systemen met de hand te installeren. Erdal heeft een klein maar handig BASH-script ontwikkelt voor deze taak. Deze beschrijven we misschien nog eens in een ander artikel. He, we zijn Linux beheerder en kunnen gewoon niet leven zonder deze omgeving en de bijbehorende hulpprogramma's. Maar hier zullen we de grafische installie beschrijven.

Voordat je BORG installeert moet je eerst controlleren of er een versie van BMRT op je systeem aanwezig is. Om uit te vinden welke versie van Java er op je systeem staat geef je het volgende commando:
java -version
Wij gebruiken versie 1.3 en de uitvoer is daarom: java version "1.3.0
Nu gaan we naar de directory borg_install/install_for_jre1.2.x en geven het commando install.x11. Als je ziet
"Unable to initialize threads: cannot find class java/lang/Thread
Could not create Java VM"

of iets dergelijks, dan betekent dat dat je de CLASSPATH omgevings vcariabele niet gedefinieerd hebt. Om dit te doen gebruiken we het volgende commando:
bash:
CLASSPATH=/usr/lib/java
export CLASSPATH

tcsh:
setenv CLASSPATH /usr/lib/java
Als je er in geslaagd bent het installatie programma te draaien, dan krijg je het licentiescherm.

[licentiescherm]

Fantastisch nieuws: De volgende versie van BORG die midden April uitkomt komt onder de GPL licentie. Nadat je de huidige licentie van BORG hebt gelezen krijg je:

[BORG installatie menu]

Hier kun je kiezen uit een of beide componenten, te weten de BORG Server Manager en the BORG Server. De BORG server manager is zoals de naam al zegt een manager GUI. De BORG Server is een programma dat BMRT gebruikt om de renderen en de resulterende frames terugstuurt naar de BORG Server Manager. Dit kan schematisch worden weergegeven zoals hieronder is gedaan:

[BORG's componenten in een netwerk]

Eerst moet je de BORG Server Manager installeren op de machine waar je vanaf gaat werken. Daarna kun je de BORG Server installeren op de andere computers. Voor de eenvoud installeren we beide componenten van BORG op deze machines. Als je de BORG Server installeert moet je het IP adres van de BORG Server Manager opgeven, vandaar dat je deze eerst moet installeren.

[borg installatie
 menu]

Wees voorzichtig met het opgeven van de paden in het installatie menu. Alleen als deze juist zijn zal het programma de installatie succesvol volbrengen.
[installatiescherm]

[installatie voltooid]

Als je de installatie instructies hierboven volgt kun je de BORG Server succesvol installeren op andere PC's.

 

Hoe moet je BORG gebruiken?

Ten eerste moet je de BORG Server Manager starten. Hiervoor hoef je alleen maar het commando borg te geven.


(klik op het plaatje om het op ware grootte te zien)

Klik op New om een nieuw project te beginnen.

[Nieuw project]

Hier kies je een plaats waar de resulterende frames worden verzameld en welk rib bestand er gerendered moet worden. Verder kun je een aantal instellingen van rendrib wijzigen. Op deze manier kun je meer dan 1 project maken.

Ok. Nu zijn onze projecten klaar, maar hebben we geen BORG servers om ze te renderen. Daarom geven we het commando:
bserver
op de computers waarop de BORG servers zijn geinstalleerd. Als de BORG Server succesvol gestart is kun je dit zien in het scherm van de BORG Server Manager.


(klik op het plaatje om het op ware grootte te zien)

 

Borg internationaliseren

Je kunt de label van de BORG Server Manager eenvoudig vertalen in je eigen taal!

Het aardige van Borg is dat je de labels een berichten eenvoudig in je eigen taal kunt vertalen. Verander hiertoe de waarde van de LANG variabele in het bestand borg.conf in de naam van je taal (bijvoorbeeld: Turkish) en maak een kopie van het bestand english.borg.lang met de naam yourlang.borg.lang en vertaal het.  

Conclusie

Je zult zien dat het gebruik van meer BORG servers de rendertijd aanzienlijk zal reduceren. Dit doe je door gebruik te maken van je bestaande computers.

De nieuwe versie van BORG zal een GPL-licentie krijgen. Dit is erg belangrijk, omdat soortgelijke programma's erg duur zijn en ook erg dure systemen vereisen om op te draaien.

BORG is nog steeds beta-software en heeft wat beperkingen. Een ervan is dat je de BORG Servers niet kunt starten vanaf de BORG Server Manager. Om ze te starten moet je ze starten op de computers waarop ze geinstalleerd staan. Dit zal misschien nog veranderen, als de auteurs BORG Servers schrijven die als daemon luisteren op een bepaalde poort en verbinding maken als dat nodig is. Een tweede, niet zo belangrijke beperkingen die we zagen toen we de labels in het Turks vertaalden was dat er herschaalproblemen waren. Een deel van de labels kon je niet zien.

De conclusie is hoe dan ook dat BORG het renderprocess drastisch versnelt!
 

Referenties

Hier is een universum dat met Borg is gemaakt. Je kunt op het plaatje klikken om het op volledige grootte te zien:
[linuxfocus in de ruimte]
 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Erdal Mutlu, Ceyhun Elmas, FDL
LinuxFocus.org

Klik hier om een fout te melden of commentaar te geven
Vertaling info:
tr --> -- : Erdal Mutlu, Ceyhun Elmas <erdal(at)be.itu.edu.tr, ceyhun.elmas(at)linuxfocus.org>
tr --> en: Erdal Mutlu <erdal(at)be.itu.edu.tr>
en --> nl: Rob Huls <rob(at)armitage.myweb.nl>

2002-06-08, generated by lfparser version 2.28